Möten

Stor uppslutning på Vänsterpartiets 1 Maj-möte

Vänsterpartiet demonstrerar på 1 MajIgår var det 1 Maj och Vänsterpartiet i Enköping arrangerade ett möte på Stora Torget. Därefter deltog vi, som vi gjort de senaste fyra åren, i LOs och Socialdemokraternas 1 Maj-tåg, i en egen sektion sist i tåget. I år var vi mellan 70-80 personer i vår del av tåget och i vårt torgmöte deltog cirka 300 personer. Våra talare var Magnus Ahlkvist, gruppledare i Enköping och Lars Ohly, före detta partiordförande och nuvarande kulturpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Igår var det 1 Maj och Vänsterpartiet i Enköping arrangerade ett möte på Stora Torget. Därefter deltog vi, som vi gjort de senaste fyra åren, i LOs och Socialdemokraternas 1 Maj-tåg, i en egen sektion sist i tåget. I år var vi mellan 70-80 personer i vår del av tåget och i vårt torgmöte deltog cirka 300 personer. Våra talare var Magnus Ahlkvist, gruppledare i Enköping och Lars Ohly, före detta partiordförande och nuvarande kulturpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Här följer Magnus Ahlkvists tal. Senare under dagen lägger vi även upp Lars Ohlys tal.

Kamrater

”Det går bra för Enköping”.

Så inledde moderaten och kommunalrådet Anna Wiklund en debatt i kommunfullmäktige nyligen.

”Det går bra för Enköping”…

Om kommunal verksamhet är att generera att överskott för ”koncernen” Enköpings kommun så har Anna Wiklund rätt. Kommunens överskott var mer än 50 miljoner, om de kommunala bolagens resultat räknas med.

”Det går bra för Enköping”…

Antalet vuxna som behöver vård på institution, på grund av sitt missbruk blir fler. Vårdplanerna i missbruksvården kan inte fullföljas eftersom bostadsbristen är så stor och eftersom människor med en prickfri ekonomi inte anses tillräckligt lönsamma som hyresgäster.

”Det går bra för Enköping”, säger Alliansen.

Vi har i Enköping en Simhall. En liten stund till i alla fall. Underhållet, nödvändiga investeringar, har ställts in under så många år att hallen och dess bassänger  inte längre går att renovera. Simhallen måste rivas och en ny byggas. Föreningar, skolbarn, motionärer och familjer står från hösten 2014 utan kommunal simhall i minst två år.
Uterinken bredvid Bahcohallen är i uselt skick. Det är så trångt med omklädningsrum i Bahcohallen att satsningar på jämställd idrott riskerar att gå om intet.

Vänsterpartiet har föreslagit att en träningshall byggs, med nya omklädningsrum. Hallen ska användas för att husera inhyrda bassänger under tiden en ny Simhall byggs och sedan omvandlas till en enklare ishall. DET, kamrater, kallar moderaternas Anna Wiklund för ett oansvarigt förslag.

”Det går bra för Enköping”, påstår den borgerliga majoriteten.

Munksundsskolans byggnader har skötts med ungefär samma bravur som Simhallen. Byggnaderna står bortom all räddning och måste förmodligen rivas. Den högstadieskola som visar de allra bästa resultaten föreslogs läggas ned för ett par år sen. Vänsterpartiet tog som första parti ställning mot nedläggningen. Vi tyckte inte, och vi tycker fortfarande inte att man kan lägga ner en väl fungerande verksamhet bara för att korridorerna i skolan är så breda att antalet kvadratmeter per elev överstiger något slags magiskt nyckeltal. Föräldrar, elever och lärare protesterade tillsammans med Vänsterpartiet mot nedläggningen och ganska snart anslöt sig fler partier till vår linje. S:t Ilianskolan finns kvar idag. Men Skolnämnden har istället beslutat att Västerledsskolan ska läggas ned. Västerledsskolan visade 2012 näst bäst resultat i kommunen.

”Det går bra för Enköping”.

Nästan var fjärde elev på Westerlundska gymnasiet hade efter fyra år i gymnasiet inte fått något slutbetyg. Av de som fick slutbetyg 2012 saknade nästan var femte elev högskolebehörighet. Häromdagen berättade utbildningschefen att han lagt ut ett sparbeting på 5% till alla verksamheter.

Ändå fortsätter högern upprepa att ”Det går bra för Enköping”.

Förskoleplatserna räcker inte till i Enköping. Det verkar ha kommit som en chock för majoriteten. Plötsligt saknades platser motsvarande två hela avdelningar. Men att majoriteten inte lyckas med den planeringen förvånar faktiskt inte mig.
För några månader sedan fick jag ett mejl. Där stod att majoriteten tänkt uppmärksamma att Enköpings kommun fyller 600 år i år, genom en enklare ceremoni. Pengar för ceremonin skulle tas från kommunens konto för oförutsedda utgifter. Inte nog med att den förestående födelsedagen kom som en fullständig överraskning för majoriteten i Enköping. De hade dessutom räknat fel på ungefär 250 år.
Så nej, det förvånar mig inte ett dugg att den här majoriteten, som leds av de självgoda Nya Moderaterna, inte klarar att planera för förskoleplatser åt barnen i kommunen. Men det hjälper inte de barn och föräldrar som ställs utan barnomsorg.

Hur kommenterar Alliansen en sån sak? Jo, att ”Det går bra för Enköping”.

Den ganska nybildade Upplevelsenämnden, som ska ansvara för kommunens Kultur- och Fritidsverksamhet, har sedan starten haft problem med sin ekonomi. Nu skär nämnden hejvilt i verksamheterna.

  • Konsumentvägledningen stängs,
  • Kulturskolan skärs ned.
  • ”Boken kommer” – en verksamhet som hjälper äldre och personer med funktionsnedsättningar att välja och få hem litteratur från biblioteket läggs ned.
  • Och definitivt värst – Alliansen har beslutat att ta bort badvakter, så att Simhallen är obemannad vissa tider. Ingen personal som kan hjälpa till vid olyckor. Ingen personal som kan motverka mobbning och sexuella trakasserier, trots att vi vet att det finns vuxna som går till Simhallen med andra intentioner än att simma.

”Det går bra för Enköping”, hävdar Moderaternas Anna Wiklund envist

Vänsterpartiet säger att det inte går så värst bra. Den nya Upplevelsenämnden är en sån total katastrof att vi har lagt ett ovanligt förslag. Vi har föreslagit att Upplevelsenämnden upplöses, får sparken, istället för badvakter, musiklärare, konsumentvägledare och bibliotekarier.

De pengar som avsatts för så kallade Sociala Investeringar – att göra större ekonomiska satsningar idag för att människor ska kunna utveckla sitt allra bästa jag istället för att riskera att hamna i socialt och ekonomiskt utanförskap. De pengarna användes inte förra året. Moderaterna och deras vänner i Alliansen visste inte vad de skulle använda pengarna till. Men det är klart. Det går ju så jävla bra för Enköping. Vad skulle väl sociala investeringar kunna göra för nytta i en kommun där allt redan är perfekt?

Och ibland orkar jag inte ens bli förbannad. Jag blir bara jävligt trött. Utmattad av högerns självgodhet. Överväldigad av den uppgift vi har.

För vår uppgift, Vänsterpartiets uppgift, är inte bara att återställa saker, att rulla tillbaka nedskärningar som högern har genomfört. Vår uppgift är mycket större. Vi vill mycket mer.

Vi nöjer oss inte med att skolornas resultat blir lite bättre. Vi nöjer oss inte förrän varenda unge, varenda elev tillåts utveckla sitt allra bästa jag.

Vi kan inte nöja oss med att föreningslivet är nöjda med kommunens service, om inte alla barn och ungdomar har råd att ta del av verksamheten som föreningarna bedriver.

Vi nöjer oss inte med att inflyttningen till Enköpings kommun slår alla rekord. Inte så länge människor saknar tak över huvudet, inte så länge människor vräks. Inte så länge människor tvingas kvar i institutionsvård för att hyresvärdar inte ser dem som tillräckligt lönsamma hyresgäster. Det är bra att Enköpings Hyresbostäder bygger nya hyresrätter. Men så länge potentiella hyresgäster bedöms utifrån lönsamhet kan vi inte vara nöjda.

Vi nöjer oss inte med att ta tillbaka ett omvårdnadsboende eller två från privata vårdbolag. Inte så länge friskolor får fortsätta prioritera vinster till sina ägare framför lärare, läromedel och bibliotek.

Vårt mål är helt enkelt ett annat. Vi vill se en kommun, ett samhälle, där alla människor tillåts utveckla sitt allra bästa jag, utifrån sina egna förutsättningar. Det går inte om marknadskrafter ska styra välfärden. Det går inte om det övergripande målet för verksamheten är att hålla nere skattesatsen och generera ett överskott varje år, som inte får användas till att förbättra kommunens skolor, till att bygga ut äldreomsorgen i den takt behoven växer.

Men, kamrater. Vi kommer inte att nå dit vi vill på en gång. Inte ens om vi som i Fagersta kommun och Degerfors kommun får så stort stöd av väljarna att vi får egen majoritet. Att gå en lång väg kräver att vi tar många steg och det kommer att ta tid. Det kan kännas frustrerande, det kan kännas som att det går alldeles för långsamt. Men varje steg i rätt riktning är en framgång.

Det stora problemet just nu är att Moderaterna styr Enköping. De tar både små och stora steg åt fel håll. Vi måste byta majoritet och vi måste byta politik i Enköping. För att göra det behövs ett starkt Vänsterparti.

Det känns som att vi har ett stöd för det vi gör idag. Aldrig sedan jag blev politiskt aktiv i Vänsterpartiet 1997 har jag fått så många spontana positiva reaktioner från människor. Människor jag aldrig träffat stannar mig i Idrottshuset och på stan för att berätta att de gillar det vi gör. Anställda i kommunen säger ”Äntligen någon som tar upp frågan om rätt till heltidsanställningar för oss anställda!”. Föräldrar och lärare uttrycker tacksamhet för att vi gjorde nedläggningen av S:t Ilianskolan till en politisk fråga, så att Moderaterna fick kalla fötter. Vi har goda möjligheter att göra ett bra kommunval i september nästa år. Men det kommer inte att ske automatiskt. Vi måste fortsätta driva opinion mot Moderaternas politik. Och vi måste vara många som gör det tillsammans. Fler av våra sympatisörer behöver bli medlemmar, så att vi tillsammans kan göra vår bästa valrörelse någonsin nästa år och så att vi därefter kan ta en självklar plats i en rödgrön majoritet i Enköping och göra skillnad.

Kamrater, tack för att ni ville lyssna!

Kopiera länk