Kommunpolitik

Fråga om finskt förvaltningsområde

Vänsterpartiet har konsekvent drivit frågan att Enköping borde gå med i det finska förvaltningsområdet. Det skulle innebära en högre status för det finska språket, och en möjlighet för enköpingsfinnar att kunna kontakta kommunen och få prata finska och läsa handlingar på finska. Moderaternas kommunalråd Anna Wiklund lovade i valrörelsen att Alliansen skulle fixa det. Detta trots att Alliansen varit helt avvisande till frågan när den varit uppe till beslut i kommunen. Sedan Anna Wiklunds löfte har ingenting hänt. Därför ställer Vänsterpartiet på tisdagens fullmäktige en fråga till Anna Wiklund:

2010 beslutade Enköpings kommun att INTE gå med i det finska förvaltningsområdet.

I valrörelsen skrev Vänsterpartiet en debattartikel om att vi vill att kommunen SKA gå med i det finska förvaltningsområdet. SVTs Uutiset kom till Enköping för att fråga om detta och intervjuade bland andra dig, Anna Wiklund (M). Du påstod då att Alliansen är positiva till att gå med i det finska förvaltningsområdet och att Alliansen kommit överens om att kommunen ska göra så.

Jag kände inte alls igen mig, eftersom Alliansen i sina svar tidigare ställt sig väldigt avvisande till frågan om finskt förvaltningsområde, men jag blev självklart glad över att Alliansen hade ändrat sig, oavsett om det beror på en sen insikt eller trycket från finska väljare.

Sedan dess kan jag inte dra mig till minnes att frågan diskuterats i Kommunstyrelsen. Därför vill jag
fråga dig:

När kommer Enköping att gå med i det finska förvaltningsområdet?

Kopiera länk