Uncategorized

Moderaterna ger SD en vågmästarroll

Idag fick Folkpartiet i Enköping reda på att de inte längre tillhör de politiska majoriteten. För några månader sen sparkades de ut från Alliansen i Enköping. Under valrörelsen har allianspartierna gått fram som ett enat alternativ. Idag, exakt en månad efter valet meddelar Moderaterna och deras stödpartier Centerpartiet och Kristdemokraterna i Enköping att de inte vill ha med Folkpartiet att göra. Ena-Håbo-tidningen rapporterar.

För några dagar sen fanns en politisk majoritet i Enköping. Det innebär att inga rasister skulle få något inflytande. Självklart hade Vänsterpartiet hellre sett en stabil rödgrön majoritet, med ett starkare Vänsterpartiet. Men valresultatet i Enköping var ganska tydligt. Alliansen fick 27 av 51 mandat i fullmäktige. Att i det läget medvetet och utstuderat göra Sverigedemokraterna till vågmästare säger en hel del om Moderaterna i Enköping. Istället för att se förbi personliga konflikter väljer de att bjuda in ett främlingsfientligt parti till makten.

Den första prövningen blir redan första kommunfullmäktige, då Moderaterna föreslår att alla nämnder i kommunen ska ha en till vice ordförande, som ska ha ett månadsarvode. Demokratikommittén har varit tydlig – några sådana poster behövs inte. Men Moderaterna går fram med förslaget ändå. Vänsterpartiet kommer att rösta emot. Troligen även Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Hur Folkpartiet och Sverigedemokraterna röstar vet vi inte – de ingår inte i något politiskt samarbete med Vänsterpartiet.

Moderaterna har varit tydliga med att de inte vill ha med Folkpartiet att göra. Frågan är nu hur de kommer att försöka säkra majoritet i fullmäktige. Är de redan säkra på att få Sverigedemokraternas stöd, eller kommer de att agera för att få det? Kommer Moderaternas två stödpartier gå med på att vara beroende av Sverigedemokraterna?

Hur man än ser på saken är det nu Moderaternas och framförallt Anna Wiklunds ansvar att leda kommunen. Det kommer att kräva ett visst mått av prestigelöshet. Det har Moderaterna och Anna Wiklund tyvärr inte visat något som helst prov på hittills.

Kopiera länk