Kommunpolitik

Budgetdebatt med besk eftersmak

I tisdags debatterade kommunfullmäktige i Enköping budgeten för 2011. Vänsterpartiet hade tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet lämnat in ett alternativt budgetförslag.

I debatten pratade både vi Rödgröna och Alliansen mest om det rödgröna budgetförslaget. Det tycker vi i Vänsterpartiet är bra – vi har bidragit till ett bra budgetförslag med stark vänsterinriktning. Lite märkligt kan man tycka det är när Alliansen inte vill prata om sin egen budget. Särskilt som deras företrädare egentligen inte hade några invändningar mot vårt motförslag.

I debatten om Socialnämnden la moderaten Lars-Peter Svärdh och Socialnämndens ordförande Gunilla Karlsson (C) all sin energi på att kritisera valet av ett ord i den förklarande texten. Våra förslag att förstärka Barn- och Ungdomsavdelningen på Socialförvaltningen och att fokusera mer på förebyggande arbete hade de däremot inga synpunkter på.

I debatten om Utbildningsnämnden rasade moderaten Anna Wiklund, som också är Kommunstyrelsens ordförande, över ordvalet ”kraftiga nedskärningar” i elevhälsan på Westerlundska gymnasiet. Hon blev så upprörd att hon anklagade oppositionen för lögn, något hon upprepade i en tidningsintervju med Enköpings-Posten. I tidningen var hon så upprörd att hon dömde ut hela vårt budgetförslag: ”Jag blir arg när oppositionen far med osanning. De använder siffror som inte är riktiga i sin argumentation och även om vi har olika uppfattningar ska vi alltid hålla oss till sanningen” sa hon till tidningen. Fakta i målet är att vi har använt samma budgetförutsättningar som Alliansen själva. Kommunalrådet och före detta revisorn Åke Hedén (C) säger sig ha kollat vår budget utan att hitta några felaktigheter. Men Anna Wiklund (M) dömer alltså ut den som osanning.

Hur är det då med elevhälsan på Westerlundska? Jo, det är så att inga vikarier tas in för att ersätta långtidssjuka, psykologtjänsten som tidigare var knuten till Westerlundska ska nu istället täcka hela Utbildningsförvaltningen. Tidigare heltidstjänster har blivit deltidstjänster. Det är svårt att förstå varför Anna Wiklund (M) menar att ordvalet ”kraftiga nedskärningar” är en lögn.

Det känns trist att Moderaterna inte klarar att föra en debatt om politikens innehåll. Vi får hoppas att resten av valrörelsen i Enköping blir mer konstruktiv.

Kopiera länk