Debattartiklar

Insändare: Solveig Zanders ”statistik”

Insändaren från Magnus Ahlkvist var inne i Enköpings-Posten den 19 februari 2010.

Solveig Zanders (C) ”statistik”

Häromdagen gjorde jag ett av mina återkommande besök på riksdagsledamoten och centerpartisten Solveig Zanders blogg. Den här dagen hade hon kommenterat de rödgröna partiernas besked att avdraget för hushållsnära tjänster (även kallat RUT-avdrag) kommer att slopas vid en rödgrön valvinst. Så här skriver Solveig Zander om det:

När jag satt vid min dator i går fm hörde jag på Lars Ohly på morgontven. Han sa att om det blev dom som fick majoritet i Sveriges Riksdag i september så skulle de ta bort skattereduktionen på hushållsnära tjänster. 40.000 pers blir utan jobb på ett bärde.

Jag reagarade lite grann på siffran 40.000 och började söka efter statistik som kunde tala om hur många jobb som skapats tack vare avdraget för hushållsnära tjänster. Det första jag hittade var en artikel på Centerpartiets hemsida med rubriken ROT- och RUT-avdrag skapar jobb. I vanliga fall skulle jag inte ha använt propaganda från Centerpartiet som statistisk källa, men i det här fallet kändes det passande, det kunde kanske ge ett svar på varifrån Solveig Zander fått uppgiften att 40.000 personer blir arbetslösa vid slopandet av RUT-avdraget. Men jag hittade ingen sån siffra i Centerpartiets artikel. Istället påstår Centerpartiet att RUT-avdraget och ROT-avdraget (skatteavdraget som husägare får göra för renoverings- och tillbyggnadsarbeten) skapat mellan 12.000 och 35.000 nya jobb. Men eftersom Vänsterpartiet och våra rödgröna samarbetspartier inte har några planer på att avskaffa ROT-avdraget säger siffran inte något om hur många jobb som eventuellt försvinner när RUT-avdraget tas bort.

Jag fortsatte att leta och hittade en rapport som organisationen Företagarna tagit fram. I den fanns ett svar på hur många nya jobb som skapats tack vare RUT-avdraget: Tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega påstår att 7.700 nya jobb skapats med RUT-avdraget. Det är mindre än en femtedel av de 40.000 jobb som Solveig Zander pratar om. Det är 32.300 färre jobb än Solveig Zander påstår.

Till saken hör också att Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att utöka ROT-avdraget till att även gälla klimatinvesteringar i flerfamiljshus och ett utökat avdrag för energibesparande åtgärder i villor. Totalt beräknas de rödgröna partiernas förändring av ROT-avdraget ge 15.000 nya jobb. De rödgrönas förändringar av RUT-avdraget och ROT-avdraget skapar alltså ungefär 7.300 nya jobb.

Jag skulle vilja att Solveig Zander här i Enköpings-Posten berättar om hon har missförstått all tillgänglig statistik, eller om det helt enkelt är så att hon bara tagit en siffra ur luften för att skrämmas.

Magnus Ahlkvist (V)

Kopiera länk