artikel

Kongressrapport 1

Jag lyssnar idag på en sansad debatt och ser stor enighet bakom valplattformens formuleringar om rejäla satsningar på bostadsbyggande och offentlig sektor. Samtidigt läser jag medias tolkning av samma debatt och samma beslut och undrar: Vilken kongress besöker journalisterna?
Jag är ersättare på årets kongress, och har därför lite extra tid för att skriva om den. Här kommer min första rapport från Vänsterpartiets kongress 2006.

Igår fick vi lyssna till ett bra inledningsanförande av Lars Ohly, där han tydliggjorde att det inte är ok för partimedlemmar att argumentera för avhopp och samtidigt vara kvar i partiet. Aftonbladet tolkade detta som ”Stick och brinn högerjävlar!”. Ohly sade ”De har överträtt anständighetens gräns!”, och jag undrar om han inte i smyg menade de politiska kommentatorerna.

Men Ohlys inledningstal är inte det som det talas om bland ombuden på kongressen. Här pratas det valplattform, och ingen har i sak argumenterat mot innehållet i valplattformen. Några har argumenterat för att kostnadsberäkningar ska föras in i plattformen, medan andra menat att plattformen inte ska vara en tabellsamling utan en beskrivning av vad Vänsterpartiet vill uppnå med sin politik. Andra har menat att prioriteringar ska föras in i plattformen, medan ytterligare andra menar att det skulle bakbinda partiet när vi går in i förhandlingar med andra partier om plattformens genomförande. Slutligen beslutades att partiet i valrörelsen ska ställa kravet om 200.000 nya jobb i offentlig sektor, 40.000 nya hyresrätter årligen och renovering av 65.000 lägenheter årligen. Detta är det tre enskilt största satsningarna som Vänsterpartiet kommer att gå till val på. Jag är inte förvånad, men nöjd. Det här är riktig Vänsterpolitik, och med 31 miljarder i överskott i statens finanser är jag övertygad om att vi har råd.

Slutligen – om ni vill läsa vad Lars Ohly verkligen sa i sitt inledningstal, läs talet i sin helhet här

Här kan ni läsa löpande nyheter från kongressen.

Kopiera länk